top of page
  • elsvandenbussche

Kleine dromen geven hoop

Luc is papa van drie schatten van kinderen, partner van Helga, maar vooral een werknemer die heel veel tijd ten dienste staat van zijn werkgever. Luc is zo gepassioneerd (?) bezig met zijn werk dat hij het niet kan loslaten. Het werk is zijn leven.


Luc voelt de werkdruk tot in zijn gespannen kaken, in de zenuwtrek onder zijn oog, in zijn hoofd dat maar niet stopt met denken, in zijn hart dat soms een kramp geeft.

In het weekend haalt Luc het werk in dat hij niet kon afmaken tijdens de kantooruren; hij redeneert dat het een kwestie is van de werkdruk in de week te verlagen en het werk aangenamer te maken.

In zijn vrije tijd is Luc op zoek naar allerlei manieren om tot rust te komen, maar het is verdomd lastig om het werk los te laten.


Het was zijn lieve Helga die aan de alarmbel trok. Luc boekt nu regelmatig een afspraak in Tondelhuis om het tij te doen keren. Sessie na sessie is er ruimte om te ventileren, om stil te staan bij een 'stressthema', om op zoek te gaan naar een passende manier om anders om te gaan met stress, met ontspanning, met ontlading, met doseren, ...


'Waar droom je van?' vroeg ik laatst. Wat zou jou nog eens plezier opleveren.

Mijn vraag leek hem te verrassen. 'Geen tijd voor en eerlijk gezegd ook geen goesting.'

De werkdruk biedt geen ruimte om kleine dromen te koesteren. Grote dromen waren er wel, maar die pasten nu toch niet in zijn leven, dus die kan Luc makkelijk voor zich uit schuiven.

Kleine dromen ontstaan als je ze bedenkt met anderen, als je ze net als een zaadje gaat planten en laat rijpen. Kleine dromen kunnen de goesting aanwakkeren om dingen te plannen waar je vrolijk van wordt. Je geeft jezelf iets om naartoe te leven, om te genieten.


Die sessie haalde Luc fijne jeugdherinneringen op die mogelijks ook met zijn eigen gezin georganiseerd kunnen worden. Ik zag de goesting om samen met zijn gezin kleine dromen te bedenken en waar te maken. Die dag zag ik Luc glimlachen; die dag is er een zaadje geplant, een zaadje van hoop en levenslust.

Of het zaadje zal kiemen en aandacht krijgen zal helemaal van Luc afhangen.

De bal ligt in zijn kamp.


Wil jij de stress in je leven verminderen of er anders mee leren omgaan?

Zie jij je partner de strijd met de stress elke dag opnieuw aangaan?

Wacht niet tot het te laat is!


In Tondelhuis is er een workshop van 2u die je helpt om burn-out beter te leren begrijpen.

Herken jij jezelf in deze blog? Ook dan zal je veel hebben aan deze workshop.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page