top of page
  • elsvandenbussche

De kracht van schrijven

Verdriet. Boosheid. Frustratie. ze had het allemaal verzameld in haar hart. Het zat vast in haar hoofd want ze wou niemand kwetsen. Als ze er over sprak gebeurde dit in bedekte termen, dat was veiliger want ze wou echt niemand kwetsen. Haar lichaamstaal sprak boekdelen. Na een denkoefening werd duidelijk waar het schoentje wrong.


Er werden brieven geschreven, meer dan één, tot al de pijn verwoord was, tot al de pijn gesmoord werd. Deze keer niet in bedekte termen. Ik moedigde zelfs aan om de lelijke woorden uit haar hoofd neer te schrijven en dit zorgde voor ontlading.


schrijven ontladen ontspannen loslaten verwerken stress verminderen
Schrijven helpt om te ontladen en te ontspannen, het brengt ruimte in je hoofd, helpt je om emoties te verwerken en los te laten. Het is ook stress-verlagend.

De brieven werden nog eens nagelezen - wel door haar, zeker niet door mij.

Een heftig moment. er werd nog een scheldwoord toegevoegd.

zucht.

Ja, ze had geschreven wat op haar lever lag.Brief na brief werd gescheurd tot kleine snippers. Alle snippers werden verzameld in een kuip en ondergedompeld in water. Dit voelde veilig, niemand kon deze meer lezen en de gedachten waren toch bevrijd. Ze begon te ontspannen.


De snippers werden gemixt tot er geen letter meer te lezen was. Er kwam duidelijk weer energie vrij met een voorzichtige glimlach op haar gelaat.


De zon scheen. Er werden nog wat vrolijke kleurige snippers toegevoegd. Het papier liet zich eerst niet makkelijk scheppen. Het geklungel was grappig en tof, we hadden er echt plezier mee. Na wat experimenteren vonden we een manier om het toch te doen slagen. Er werden evenveel nieuwe papieren geschept als er brieven waren. Evenveel nieuwe kansen, nieuwe leien. Ze wou er iets speciaals mee doen, dat wist ze al. Want het nieuwe papier zag er mooi uit, speciaal, opgevrolijkt door de kleurige snippers.


Toen ik haar vroeg of er ook nog warme, lieve brieven te schrijven waren moest ze niet lang nadenken. Ze popelde al om er thuis aan te beginnen en om deze af te geven.


***

Wist je dat schrijven helpt om je stresshormoon te verlagen, om emoties te verwerken en om te kalmeren?

Ben je niet zo'n babbelaar en kom je liever op een actieve manier op coaching?

Ik werk volgens jouw interesses en noden:

Neem vrijblijvend contact via 0499/32.99.56, bij voorkeur via whatsApp85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page