top of page
  • elsvandenbussche

Mijn relativeringsvermogen was kapot.

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Een bloemenwinkel uit de streek belde me met de vraag of ik thuis was om een boeket in ontvangst te nemen als die een half uurtje later voor de deur zou staan. Heerlijk. Wie had er de moeite genomen om mij bloemen te sturen? Wie had aan mij gedacht?


Een fris boeket werd afgeleverd. Het verpakkingspapier en touw was minstens even mooi, dat ging zeker op mijn creazolder belanden. Op het kaartje dat er aan hing stond 'met de groetjes van je teamcollega's'. Tof, er werd aan mij gedacht. Dit deed deugd.


Toevallig had ik een beetje later een collega aan de lijn. Ze viel compleet uit de lucht toen ik haar bedankte voor de bloemen. Dit had iets wakker gemaakt in mij, ik contacteerde nog een collega; ook deze viel compleet uit de lucht.

Ik voelde me bedrogen. Onnozel maar waar. Ik had zo'n mooie bloemen gekregen maar ze waren niet echt van de collega's. Achteraf bleek dat ze van de groepspot kwamen. De administratieve procedure had gewerkt. Het boeket was afgeleverd na 6 weken ziekteverlof.


Samen met mijn burn-out was ook mijn relativeringsvermogen wat beschadigd. Ik vond het niet te doen dat mijn directe collega's niet van de bloemen wisten zoals op het kaartje stond.


Een vriendin nam me mee op een weekendje Nederland; inclusief een halve dag met een motorbootje. Na die tijd thuis werd mijn energiepeil al wat hoger. Ik durfde mee. Het was genieten met een grote G. We lachten, we genoten van de natuur en de stiltes. Met onze motorboot staken we grote plassen over. De GPS op mijn gsm verstond er niets van; volgens die gps konden we ons alleen op het vasteland bevinden.

Het werd de mooiste dag sinds lang. We zagen een bijeneter, de zon kleurde ons witte velletje, lekker eten en drinken. Het was af!


Terug thuis wou ik dit gevoel van dankbaarheid en vriendschap vastleggen. Ik smeerde dikke lagen dankbaarheid op mijn canvas. Het verpakkingstouwtje van de bloemen zorgde voor een warm oranje gloed in het water. Ik kon het waarderen. Het waren zeer mooie bloemen in een prachtige verpakking. De procedure had er toch maar voor gezorgd dat ik had mogen ontvangen. Ik voelde me dankbaar voor beide cadeau's.TIP

Negatief kijken naar de dingen, zeker op werkgebied is één van de vier hoofkenmerken van burn-out. Kan jij nog positief kijken? Kan jij nog relativeren? Het is vaak makkelijker om symptomen te herkennen bij partners, vrienden en collega's.

Voor zichzelf beseffen mensen zelden zelf wanneer ze in de gevarenzone van een burn-out zitten. Meer weten over de kenmerken van burn-out en hoe er mee om te gaan?

Kijk naar de preventieve sessies in ons aanbod. Iedereen welkom!


Creatief verwerken van emoties
Wanneer ik naar dit werk kijk, vraag ik me telkens af of mijn relativeringsvermogen op scherp staat.43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page