top of page
  • elsvandenbussche

Meer lanterfanten doet goed!Als sociaal wezen willen wij van betekenis zijn voor de mensen rondom ons en willen wij gewaardeerd worden door de anderen. Als in onze lagere schooltijd ontwikkelen wij daarom allerlei strategieën om waardering te krijgen.

Zo krijgen we vaker complimenten als we hard werken, als we hulpvaardig zijn, als we nauwkeurig en nauwgezet werk afleveren, als we in orde zijn met een takenlijst, ...


Wanneer we complimenten krijgen, stellen we meer van dit gedrag en zo ontwikkelen we onze pleasende kant, perfectionisme en push-gedrag. De basis voor een workaholic wordt gelegd. Natuurlijk is er niets mis met iemand anders willen plezieren en willen helpen. Nauwkeurigheid en een hoge afwerkingsgraad nastreven zijn voor bepaalde facetten echt nodig en er zijn in ieders leven zijn er verantwoordelijkheden.


Al deze strategieën stimuleren ons prestatievermogen. Teveel van het goede is niet goed. Gelukkig bestaan er ook een aantal strategieën die voor een evenwicht kunnen zorgen.

Om tegengewicht te geven zouden we ook andere strategieën moeten stimuleren en ontwikkelen: de levensgenieter, de zelfzorger en de lanterfanter in ons, zijn even belangrijk op in balans te blijven.

Heb jij geleerd om goed voor jezelf te zorgen? Kan jij lanterfanten zonder schuldgevoel? Kan jij echt volop genieten van de kleine dingen in het leven?


Bij deze wil ik graag een oproep doen. Geef jezelf voldoende ruimte om te lanterfanten. Misschien is dit voor jou wel een gigantische opdracht en moet je dit echt nog leren. De uitdaging geldt natuurlijk voor de 52 weken in het jaar, niet alleen wanneer je vakantie hebt.


Geef de mensen (en zeker de kinderen) rondom jou ook complimenten als ze zalig genieten van het leven, als ze aan zelfzorg doen of als ze lanterfanten!


Ik weet het, dit is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan, evenwicht vinden in al deze manieren van leven lukt niet voor iedereen even goed, maar waar een wil is, is een weg.Kan je hierbij ondersteuning gebruiken? Welkom in www.tondelhuis.com/meer-info-individuele-coaching


Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page