top of page
  • elsvandenbussche

Is er een burn-out in zicht? En nu?


Sinds 2003 vertoef ik in de wondere wereld van het onderwijs. De job van leerkracht is één van de meest omstreden jobs. Wie heeft nog niet gelachen met de lesuren die niet eens volle uren zijn, over de vakanties die eindeloos lijken,...

Anderzijds vindt men binnen de muren van het onderwijs gigantisch veel voorbeelden van bevlogen mensen die in een burn-out belanden. Ik was er eentje van. Natuurlijk voelde ik dat ik op de toppen van mijn tenen liep... maar je blijft denken dat je nog even kan doorgaan. Daarom was ik toch verrast toen het licht uitging.

>>>

Patrick is een schooldirecteur. In zijn team trekt één van de leerkrachten aan de noodrem. Ze vraagt hem om haar te ontzien want ze voelt dat ze op een burn-out aan het afstevenen is. Patrick twijfelt hoe hij moet reageren op deze vraag. Hoe verlicht je de werkdruk bij één leerkracht terwijl de werkdruk in de school hoger is dan ooit? Wat nu? Sylvie werkt al jaren in zijn team, ze is een sterk teamlid waarop ze al jaren kunnen bouwen.

Patrick zit met de handen in het haar. Hij voelt als directie dat deze vraag de druk op zijn werk alweer verhoogt. De toetsenperiode, het einde van het schooljaar kan niet zomaar worden uitgesteld... Nog 1,5 maand en het is schoolvakantie. Zou ze niet nog even op de tanden kunnen bijten? Patrick wil wel voor zijn teamleden zorgen, maar hoe?

>>>

Ook Filip werkt al 12 jaar in een school. Met hart en ziel werkt hij al jaren mee om de schoolorganisatie jaar na jaar te optimaliseren. Filip keek niet op een uurtje overwerk als er een probleem was, iedereen kent hem als een aangename, bekwame collega, een steunpilaar.

De laatste tijd kost alles meer energie voor Filip. Zijn bed uit geraken gaat niet meer zo vlot en zijn geheugen laat hem al eens in de steek. Vorige dinsdag bleek het printpapier niet te zijn bijgevuld en dit maakte Filip buiten proportie kwaad. Als Filip zo doorgaat zal binnenkort zijn veer breken en zal er iets knappen in zichzelf. Iedereen ziet dat er iets moet veranderen, maar wat? Hoeveel tijd nog voor zijn bom barst?

>>>

In elke sector vindt men voorbeelden van burn-out. Elk verhaal is persoonlijk gekleurd; elk verhaal verloopt in grote lijnen hetzelfde.

Achteraf weet een mens alles beter natuurlijk. Een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een spaarplan... het resultaat van jaren sparen. Voor het licht uitgaat doorloop je een proces. Hoe sneller je het tij kan keren voor je 'knapt', hoe beter.Een spaarvarken als symbool voor de tijd voor een burn-out.
Een burn-out werkt als een spaarplan.


Tondelhuis wil inzetten op preventie. Hoe meer mensen de signalen van burn-out herkennen bij anderen en bij zichzelf, hoe beter. Nog beter is het om die signalen helemaal te voorkomen.

Tondelhuis komt ook naar jouw bubbel / jouw team / jouw organisatie voor preventieve vorming of coaching op maat! Neem vrijblijvend contact op of surf voor meer info naar www.tondelhuis.com

Kom je lieven naar Tondelhuis? Eind mei plan ik nieuwe data voor een preventief groepsaanbod meer info preventie bo in uw organisatie | Tondelhuis.
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page