top of page
  • elsvandenbussche

Ken jij de stress-signalen van jouw lijf?

Bijgewerkt op: 16 jul. 2023

De meeste mensen die stress als een probleem ervaren, hebben last van pijnlijke spieren en allerlei andere lichaamsklachten. Bij de een zit het in zijn nek, een ander voelt het in zijn kaken. Er zijn vele klachten die een stressboodschap kunnen bevatten.

Iedereen heeft zijn eigen zwakke plek. Je lichaam probeert je dan duidelijk te maken dat je toe bent aan ontspanning. De kampioenen in het negeren van deze lichaamssignalen zijn potentiële kandidaten voor een burn-out.

Maar ons lijf is volhardend in het sturen van signalen en maakt de signalen groter, sterker en intenser tot je ze echt niet meer kan negeren. De lijst met mogelijke signalen is lang, de zwaarte van de klachten gaan heel ver. Zo ken ik onder andere stressverhalen van mensen die met de ambulance werden weggebracht.


De Amerikaanse arts Edmund Jacobson deed heel wat onderzoeken in verband met spanning en ontspanning. Zijn bekendste onderzoek is de 'progressieve spierontspanning'. Het is een manier om je spieren opnieuw te leren ontspannen.

Wanneer je op het internet zoekt naar een geleide oefening om in je eentje je spieren te leren ontspannen krijg je misschien keuzestress want je vindt er tientallen verschillende versies onder de noemer 'Jacobson'.

In Tondelhuis leer ik klanten onder andere een toepassing van Jacobson in te zetten als hulpmiddel om je eigen stresssignalen sneller en beter te detecteren. Hoe bewuster jij je bent van deze signalen hoe beter jij je stress kan leren hanteren.

Jacobson kan ook helpen om je lijf terug te leren ontspannen, te leren loslaten.We zijn ons vaak niet bewust van de stressignalen van ons lichaam.
Ik leerde dankzij de oefening van Jackobson dat mijn eerste stressignaal een vuist is. Welke stressignalen herken jij bij jezelf?


Jaja, iedereen weet dat ontspanning belangrijk is, maar er is nog een verschil tussen iets weten en je er naar gedragen. Misschien is het een kwestie van nooit geleerd? Of van een vastgeroeste overtuiging? Of een aloude gewoonte?


Bovendien zijn er nog vele gradaties tussen je goede voornemens en je succesverhalen. Hulp nodig? Welkom in Tondelhuis!120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page